Risto-Matti Ratia ja Palaset sarja

Pala suomalaista startup-historiaa yksissä kansissa

18.11.2020
Anne Pentti on kirjoittanut Treston Oy:stä tarinallisen historiikin: TRESTON OY, Tarina 1960-luvulla aloittaneesta startup-yrityksestä.

Treston on tänä päivänä Euroopan johtavia ergonomisten teollisuuskalusteiden ja työpisteiden valmistajia. Matka perustamisvuodesta 1969 tähän päivään pitää kuitenkin sisällään monia mielenkiintoisia tarinoita, jotka linkittyvät teollistuvan Suomen ja maailmanpyörteiden historiaan. Maailman muuttuessa ympärillä Treston on saanut keksiä itsensä uudelleen useaan otteeseen startup-yrityksen hengessä.

Yrityksen alkutaipaleella Treston menestyi Ristomatti Ratian suunnittelemalla Palaset muovikuutiolla, jolla sisustettiin nuorten perheiden koteja USA:ta myöden. Trestonista tuli silloin parissa vuodessa Suomen suurin huonekaluja vievä yritys. Öljykriisin myötä muovin rinnalle tuli vahvasti muun muassa teollisuuden työpisteet.

Kirja on nyt ladattavissa sivuiltamme kokonaisuudessaan sähköisesti. Lataa tästä.

Ohessa muutamia otteita kirjasta, joka ei ole perinteinen historiikki, vaan kokoelma tarinoita, sattumuksia ja muistoja yli viiden vuosikymmenen ajalta.

”Kauppaneuvos Johannes Paukku”. Treston Oy:n perustivat yhdessä vuonna 1969 Vaasan Höyrymylly ja Heikki Tavelan omistama Oy MK-Tuote Ab. Heikki Tavela oli liikemies ja yritysjohtaja, jota pidettiin vuosina 1990–1996 televisiossa esitetyn ”Hyvät herrat”-nimisen poliittisen satiirisarjan kauppaneuvos Johannes Paukun esikuvana.

16 pulloa viiniä. 1970-luvun ensimmäisinä vuosina syntyi Ristomatti Ratian suunnittelema, nuorten perheiden sisustuselementiksi suunnattu kirkasvärinen muovikuutio, joka ampaisi maailmanmarkkinoille räjähdyksen lailla. Mittayksikkönä toimi 16 pulloa viiniä. Sen verran pulloja mahtui yhteen Palaset-moduuliin. Moduuli oli sopivan kokoinen myös LP-levyjen säilyttämiseen. Trestonista tuli parissa vuodessa Suomen suurin huonekaluja vievä yritys.

Vararikko kolkutteli ovella. Satumainen onnistumistarina törmäsi vauhdilla päin seinää, kun vuonna 1973 öljykriisi nosti raaka-aineen hinnan melkein kolminkertaiseksi ja hintoja oli pakko nostaa. Kauppa ei käynyt ja myynti tyrehtyi. 1970-luvun puolivälissä Treston oli käytännössä vararikossa.

Muovisia ruumisarkkuja vai elektroniikkateollisuuden alihankintaa? Kustannukset kurottiin minimiin ja uusien tuotteiden etsintä aloitettiin, jotta tiloille ja koneille saataisiin käyttöä. Mietittiin jopa muovisten ruumisarkkujen tuotantoa. Uudeksi toimintamalliksi valittiin alihankintavalmistus elektroniikkateollisuudelle. Philipsille tehtiin levysoitinten ja kaiuttimien koteloita, Karhu-Titanille jääkiekkomailojen lapoja ja Saloralle muovisia TV-koteloita.1970-luvulla ryhdyttiin valmistamaan atk-pöytiä ja teollisuuskalusteita.

Rohkeutta kehiin. Toimiva johto tuli yrityksen osakkaaksi vuonna 1987 ja kasvatti merkittävästi osuuttaan vuonna 2006. Nuoret omistajat tekivät suuren yrityskaupan vuonna 2011 ostamalla Trestonin kokoisen Sovellan Jyväskylästä. Myöhemmin samana vuonna pääomasijoittaja Sentica Partners osti 60 prosenttia Trestonin osakkeista. ”Takaisin kotiin” tultiin vuonna 2019, kun yrityksen vanhat omistajat yhdessä suomalaisen sijoittajaryhmän kanssa ostivat Trestonin enemmistöosuuden.

Chanel, Mirage-hävittäjät ja James Bond. Funktionaalisuus, estetiikka ja ergonomia ovat aina olleet tärkeitä tekijöitä Trestonin tuotannossa ja yrityksen tuotteiden ilmeestä ja toimivuudesta ovat huolehtineet maineikkaat suomalaiset suunnittelijat. Trestonin rakentamissa työpisteissä valmistetaan mm. Mirage-hävittäjiä ja Chanelin laukkuja. Trestonin laatikostoja on näkynyt myös James Bond -elokuvassa.

Odota, tuotetiedot latautuvat…