Trestonin juuret juontavat yli 100 vuoden taakse

Trestonissa yhdistyy kahden vahvan yhtiön perinteet ja voimavarat. Treston Oy:n, joka perustettiin 1969, ja Sovella Oy:n, jonka juuret juontavat vuoteen 1876 ja sukuyhtiö G.W.Sohlbergiin. Vuodesta 2011 olemme toimineet yhdessä Treston Group -konsernissa ja 2015 fuusioituneet Treston-yhtiöksi.

1876 GWS saa alkunsa

Varhaisin yritys, joka on tullut osaksi nykyistä Trestonia, on vuonna 1876 perustettu GWS. Alun perin yritys oli pläkkisepänverstas, jota pläkkiseppämestari Gabriel Wilhelm Sohlberg piti Helsingin Punavuoressa. Vaatimattoman verstaan käänne kohti teollisuusyritystä tapahtui vuonna 1909, jolloin GWS alkoi valmistaa peltirasioita kasvavan elintarviketeollisuuden tarpeisiin, mm. kahvi-, makeis- ja kalateollisuudelle.

1930-luvulla alkaa GWS:n työpaikkakalusteiden valmistus 

GWS kehitti Sovella-sarjan säilytyskalusteet 1960-luvulla

1930-luvulla GWS alkoi valmistaa metallisia toimisto- ja työpaikkakalusteita. Toisen maailmansodan jälkeisessä teollistuvassa Suomessa työkalusteiden tuotanto menestyi ja 1950-luvulle tultaessa ne olivat GWS:n tärkein tuoteryhmä. 1950-luvulla aloitettiin myös teollisuuden käyttöön suunniteltujen kalusteiden valmistus. Silloin GWS tunnetaan erityisesti tehtaiden pukukaapeista ja arkistokaapeista.

1960-luvulla GWS kehitti kotitalouksien käyttöön sarjan säilytyskalusteita, ja nimi Sovella tuli ensimmäistä kertaa käyttöön. 1970-luvulle tultaessa valmistettiin myös oluttölkkejä. Keskioluen kaupan vapautumisen myötä Suomessa kruunutulppakorkit ja pullonavaajat olivat pitkään valtava hittituote.

1974 GWS:n teollisuuskalusteiden valmistus siirtyi Helsingistä Jyväskylään uuden tehtaan tiloihin ja GWS:ää alettiin johtaa Jyväskylästä.

 

 

 

 

1969 Treston aloittaa muoviteollisuudessa

Palaset oli 1970-luvun hittituote

Vuonna 1969 toisaalla Suomessa, Vaasan Höyrymylly perusti yhdessä MK-tuotteen kanssa Trestonin ja tehdas rakennettiin Turkuun. Vaasan Höyrymyllyn tavoitteena oli löytää uusi tukijalka silloin vielä säännöstellyn elintarviketeollisuuden rinnalle. Muovi nähtiin tulevaisuuden alana ja siitä haluttiin kehittää jotain suurta. Ensimmäiset tuotteet olivat muovista ruiskuvalettuja laatikoita ja laatikostoja pientavaroiden säilyttämiseen.

Todelliseksi hittituotteeksi tuli kuitenkin 1970-luvulla Palaset, joka oli nuorten perheiden sisustuselementiksi suunnattu muovikuutio. Siitä syntyi muun muassa hyllyjä ja pöytiä ajan henkeen sopivasti monissa eri väreissä. Palaset oli myös suuri vientimenestys, mikä johdatti Trestonin suuntaamaan resurssejaan vahvasti vientimarkkinoille. 

Myöhemmin Palasetin menestyksen hiipuessa Treston kehitti paternoster-periaatteella toimivan kokoonpanotyöpisteen sekä laajensi ensimmäistä kertaa myös työpöytien valmistukseen. Treston myös osti Ergofinn Oy:n, jossa kehitettiin ja valmistettiin teollisuuspöytiä. 1970-luvun lopulla myös Trestonissa muodostettiin teollisuuskalusteet-tuotelinja.

Trestonin teollisuuskalusteet

1980-luvulla alkaa kansainvälistyminen molemmissa yhtiöissä

1980-luvulla Treston panosti erityisesti kevyemmän teollisuuden kalustamiseen ja vientitoiminnan laajentamiseen tytäryhtiöverkostoa laajentamalla. Saksaan ja iso-Britanniaan perustettiin tytäryhtiöt. 
GWS Systems puolestaan keskittyy raskaamman teollisuuden kalusteliiketoiminnan kehittämiseen ja muun muassa TK 75 -teollisuuskalustejärjestelmään, josta tuli Suomessa markkinajohtaja. GWS perusti 1980-luvulla myyntiyhtiöt Saksaan ja Ranskaan. 

1990-luvulla toiminta edelleen kansainvälistyi. GWS perusti myyntiyhtiön Yhdysvaltoihin. Molemmissa yrityksissä pääpaino oli vahvasti siirtynyt teollisuuden kalustamiseen, mutta hieman erilaisin painotuksin. Treston panosti erityisesti kevyemmän teollisuuden kalustamiseen, kun taas GWS Systems oli tunnettu raskaamman teollisuuden parissa. 

Vuonna 2004 G.W. Sohlberg luopui GWS Systems Oy:stä ja yhtiö myytiin toimivalle johdolle. Yhtiön nimi vaihtui Sovella Oy:ksi vuonna 2007 ja kaikki tuotteet kantoivat siitä eteenpäin nimeä Sovella. 

 

 

 

 

2011 tiet yhdistyvät

Vuoteen 2011 tultaessa Treston ja Sovella olivat molemmat yksityisessä omistuksessa olevia suomalaisia yrityksiä. Kilpailijoita, mutta hieman erilaisin painotuksin. Molemmat keskisuuria, mutta alallaan kuitenkin kansainvälisestikin tunnettuja ja arvostettuja.

Lopulta näiden kahden yrityksen tarinat yhdistyivät 2011, kun Treston Oy osti Sovella Oy:n koko osakekannan ystävänpäivänä 2011. Syntyneen suuremman konsernin omistuspohjaa laajennettiin vielä saman vuoden lopulla ja pääomasijoitusyhtiö Sentica Partners tuli pääomistajaksemme.

Vuoden 2015 alussa Treston ja Sovella fuusioituivat, mistä saakka yritys on ollut yksi maailman johtavista teollisuuskalusteiden ja -työpisteiden toimittajista. Tehtaamme ovat edelleen Suomessa Jyväskylässä ja Turussa. Tänä päivänä Treston Groupilla on tytäryhtiöitä kuudessa maassa: Saksassa, Ranskassa, Englannissa, Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Sovella-brändikin elää kotitalouksiin ja julkisiin tiloihin myytävien säilytysjärjestelmien nimenä. Kaikki tytäryhtiömme toimivat tänä päivänä Treston brändin alla ja kaikki teollisuuteen myytävät tuotteemme edustavat vahvaa Treston-tuotemerkkiä. 
 

Odota, tuotetiedot latautuvat…