Ergonomia parantaa tuottavuutta ja työhyvinvointia  

Kiinnitätkö työpaikallasi huomiota työkappaleiden siirtomenetelmiin, työkalujen sijoitteluun ja saatavuuteen, istumis- /seisomismahdollisuuksiin ja valaistukseen? Kaikki edellä mainitut asiat kuuluvat ergonomiseen työpistesuunnitteluun ja yrityksissä, joissa niihin kiinnitetään huomiota, on saavutettu merkittäviä parannuksia tuottavuudessa. 

Hyvä ergonomia ei kuitenkaan synny pelkästään työpisteiden kalusteita säätämällä, vaan ergonomian kehittäminen edellyttää koko työprosessin tuntemista sekä etenkin työn ja työntekijän tarpeiden tunnistamista. Työympäristön ja – menetelmien kehittäminen on yritykselle kannattavaa, koska se vähentää sairaspoissaoloja ja työtapaturmia, parantaa työn laatua sekä kasvattaa tehokkuutta ja tuotantomääriä.  Miellyttävässä työympäristössä työskentelee virkeämpi ja tuottavampi työntekijä.

Warwickin yliopiston vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan tyytymättömät työntekijät ovat 10 prosenttia keskivertotyöntekijää tehottomampia, kun taas tyytyväinen työntekijä on 12 prosenttia keskimääräistä tuottavampi. 


Joka päivä erinomainen suoritus

Ergonominen työpiste mahdollistaa joka päivä erinomaisen suorituksen. Ergonomisesti toimivassa työympäristössä työskentely on vaivatonta ja turvallista. Kaikki komponentit ja työkalut ovat helposti ulottuvilla, eikä vartaloa tarvitse taivuttaa tai käsiä kurotella, mikä vähentää jännitystä, rasitusta ja epämukavuutta. Näin voidaan ennaltaehkäistä tuki-ja liikuntaelinsairauksia, joista kärsii Suomessa jo joka viides työikäinen. Työmenetelmien ja - asentojen puutteellisesta suunnittelusta johtuvat työperäiset tuki- ja liikuntaelinsairaudet eivät kuormita pelkästään työntekijöitä, vaan myös yrityksiä ja koko yhteiskuntaa aiheuttamalla sairauspoissaoloja, työkyvyttömyyttä sekä laskemalla tuottavuutta.

Työterveyslaitoksen julkaisemien laskelmien mukaan sairauspoissaolojen, työkyvyttömyyseläkkeiden, työtapaturmien ja edellä mainittuihin liittyvän sairaanhoidon ja alentuneen työkyvyn kustannukset ovat Suomessa 40 miljardia euroa vuodessa.

 

Katso alta lyhyt animaatio hyvän ja huonon työpiste ergonomian eroista ja opi samalla 6 käytännöllistä asiaa ergonomian parantamiseen.

Miten tehdä työpaikasta ergonomisesti toimivampi? 

Treston on ollut edelläkävijä ergonomisten kalusteiden ja työympäristöjen suunnittelijana jo 40 vuoden ajan. Työpisteiden ja -kalusteiden suunnittelussa ja toteutuksessa lähdemme aina liikkeelle työntekijästä ja työtehtävästä. Ergonomisesti suunnitellut työvaiheet tehostavat työntekoa ja lisäävät turvallisuutta. 

Kokemukseemme perustuen olemme laatineet kirjasen ’Oikea ergonomia parantaa tuottavuutta’. Voit ladata e-kirjan tästä

Kirjasessa opastetaan selkein käytännön esimerkein, miten yrityksessä voidaan parantaa kokonaisvaltaisesti ergonomiaa. 

 1. Selvitä lähtötilanne ja laadi suunnitelma.
  Selvitä ongelmakohdat ja prosessit, tarkkaile ja keskustele työntekijöiden kanssa. Laadi suunnitelma  investoinneista ja mittareista, jotka liittyvät turvallisuuteen, tuotantomääriin ja tehokkuuteen. 
 2. Haastattele ja tarkkaile
  Puhu työtekijöiden kanssa, havainnoi kuinka työntekijät käyttävät työpisteitään, työkalujaan ja tekevät yhteistyötä. Tutki vuoroja ja työkiertoja. Anna historian opettaa ja tarkista tapaturmaraportit. 
 3. Kokoa joukot
  Sitouta asianomaiset, niin pitkällä aikavälillä päätöksenteko ja käyttöönotot nopeutuvat. Kerro hyödyt  muutoksesta työntekijälle ja yritykselle. Ergonomia voi luoda aidon win-win tilanteen.
 4. Katso ’pinnan’ alle
  Työpisteelle sopivien ergonomisten välineiden valinnassa tulee huomioida muun muassa:

* Edellyttääkö työ istumista, seisomista vai molempia?

Tutkimustulosten mukaan pienetkin liikkeet parantavat muistia, tarkkaavaisuutta, oppimista ja työntekijän kognitiivista kokonaissuoritusta. Pääasiassa istuvan, työpöytäänsä sidotun henkilön tehokkuutta on mahdollisuus parantaa sähkötyöpöydällä, joka mahdollistaa seisomisen. Pääasiassa seisovaa työtä tekevä hyötyy jalkatuista ja jakkaroista

* Onko työpöydän korkeus työntekijälle ja työtehtäviin sopiva? 

Kirjoitustyöhön sopivan pöydän korkeus on yleensä 60-75 cm, seisomatyöhön 75-110 cm. Käsien lepuuttaminen ja näytön katselu pitäisi olla mukavaa ja tavarat helposti käden ulottuvilla.  

* Millainen tuoli olisi paras?

Muun muassa tuolin korkeutta, selkänojaa ja kaltevuutta tulee voida säätää käyttäjän koon ja työtason korkeuden mukaan. 

* Kuinka valaistus vaikuttaa työhön?

Hyvässä valaistuksessa tietojen käsittely vaatii aivoilta vähemmän ponnisteluja mikä ehkäisee päänsärkyä ja väsymystä. Kokoonpanotyössä normaali valaistusvoimakkuus vaihtelee 300-1000 lx välillä. 

* Millaisia työkaluja työssä tarvitaan?

Työkalujen sijainti ja etäisyys on hyvä optimoida. Raskaat työkalut voidaan tuoda vaunuilla työpisteen ääreen tai työpisteessä voidaan käyttää kevennintelinettä. Varrella liikuteltavat työpisteen lisävarusteet ja näyttöpäätteet mukautuvat usean eri käyttäjän tarpeisiin.   

Jos työntekijä käyttää osien kurotteluun yhden minuutin enemmän tunnissa, 10 henkilön työpaikalla tämä tarkoittaa: 10 henkilöä x 220 päivää x 8 tuntia x 1 minuutti => 36 työpäivää vuodessa.

Alla olevalla videolla ergonomia-asiantuntijamme Jonna Patama kertoo lyhyesti mitä ergonomia meille Trestonilla merkitsee.

Odota, tuotetiedot latautuvat…