Treston ESD Bodenbelag

ESD-lattia teolliseen työympäristöön 17.6.2022 |

On tärkeää varmistaa asianmukainen ESD-suojaus kaikissa teollisissa ja teknisissä työpisteissä, joissa käsitellään sähkölaitteita tai elektroniikkakomponentteja. Tässä artikkelissa pureudumme ESD-lattioihin osana ESD-työpistettä.
Industrial ESD workstation
ESD-suojaus teollisessa tai teknisessä työpisteessä

ESD-lattia on ESD-suojausjärjestelmän keskeinen tekijä.

ESD-lattian asianmukainen asentaminen on erityisen tärkeää, kun tilassa käytetään vaunuja tai ESD-tuoleja. Standardi ei vaadi ESD-lattian asentamista, mutta sillä on todettu olevan suuri vaikutus ESD-suojaukseen. ESD-matto tai -lattia täytyy maadoittaa, jotta se on ESD-suojattu. Potentiaalin tasauspiste (engl. common point ground, CPG) on keino yhdistää kaikki ESD-maadoituksen potentiaalit yhteen ESD-maadoitusta varten, ja se tulee asentaa yhtä aikaa lattian tai maton kanssa.

Treston yellow ESD sticker
Jos ESD-matto on vain muutaman neliömetrin kokoinen, alueen ympärille kannattaa laittaa keltaiset ESD-tarrat, jotta alue erottuu hyvin.

ESD-matto

Muutaman neliömetrin kokoinen ESD-lattiamatto on hyvä ja helppo ratkaisu pienille ESD-suojausta tarvitseville alueille. Tarjolla on eri materiaaleista tehtyjä mattoja, joiden ominaisuudet ovat erilaisia. Mattojen valikoima voi olla rajallinen, mutta valinta vaikuttaa kaikkeen.

ESD-suojauksen näkökulmasta tietyt matot toimivat paremmin tietynlaisten pyörien, kenkien ym. kanssa, mutta tämän voi yleensä varmistaa vasta aidossa ympäristössä tehtyjen ESD-tasojen (esim. pintojen johtavuus) mittausten jälkeen. Tietoa yhteensopivuudesta on saatavilla jonkin verran, mutta koska "kaikki vaikuttaa kaikkeen", joskus on edettävä yrityksen ja erehdyksen kautta. Kun matto on valittu ja asetettu paikoilleen, se pitää maadoittaa. Maton koosta riippuen tarvitaan yksi tai useampi maadoituspiste.

Treston ESD flooring for larger area
Jos kyseessä on uusi rakennus, suurempi alue tai painavat kuormat, kannattaa harkita valetun ESD-lattian käyttöä.

Valettu ESD-lattia

Jos kyseessä on uusi rakennus, suurempi alue tai tilassa käsitellään painavia kuormia, kannattaa harkita valetun ESD-lattian käyttöä. ESD-lattiamateriaaleissa on paljon valinnanvaraa ja oikeanlaisen ratkaisun valinta voi olla vaikeaa. Suosittelemme, kysymään neuvoa ESD-asiantuntijoilta, kuten lattioiden ja ESD-mattojen valmistajilta ja jälleenmyyjiltä, jotta löydät parhaan EPA-ratkaisun.

Merkitse ESD-suojattu alue

Kun ESD-suojattu alue on luotu, se pitää merkitä selkeästi. ESD-suojatulle alueelle tulevan henkilön on ymmärrettävä, että hän ei voi kulkea alueen läpi ilman oikeanlaista suojausta. Jos ESD-suojattu alue on vain muutaman neliömetrin kokoinen, alueen ympärille kannattaa laittaa keltaiset ESD-tarrat, jotta alue erottuu hyvin.

Haluatko oppia lisää ESD-suojauksesta?

Treston Dowload ESD E-book

ESD termit

ESD

Staattisen sähkön purkautuminen. Tapahtuu, kun kaksi sähköisesti varautunutta kohdetta osuu toisiinsa ja varaus purkautuu. Voi aiheuttaa sähköisille komponenteille näkyviä tai näkymättömiä vaurioita.

EPA

ESD-suojattu alue.

ESDS

Staattisen sähkön purkautumiselle altis. Komponentti, joka tarvitsee ESD-suojausta.

JOHTAVA
MATERIAALI

Johde = materiaali, joka sallii sähkövirran kulun yhteen tai useampaan suuntaan. Metallit johtavat usein sähköä, esim. kupari ja alumiini.

ERISTÄVÄ
MATERIAALI

IEC 61340-5-1: Euroopassa laajalti käytetty ESD-standardi ja ANSI S20.20 Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Standardeissa on paljon yhteistä.

 

Odota, tuotetiedot latautuvat…