Treston blog - What is ESD

Mitä tarkoittaa ESD? Katso video! 18.5.2022 |

ESD on äkillinen staattisen sähkön purkaus, joka syntyy kahden sähköä johtavan ja vastakkaisesti varautuneen (+/-) kohteen tullessa lähelle toisiaan. ESD-suojauksen huomioiminen herkkiä komponentteja käsittelevissä työympäristöissä on tärkeää, jotta voidaan välttää haitalliset ESD-vauriot.

ESD pähkinänkuoressa

Treston-EPA-icon

Olemme kaikki kokeneet staattisen sähkön purkauksen (englanniksi electro static discharge = ESD). Esimerkiksi silloin, kun astumme ensin matolle ja sen jälkeen kosketamme jotakin esinettä. Liikkuessamme tuotamme staattista sähköä joka askeleella. Olemme jatkuvasti sähköisesti varautuneita ja kun varautuneena kosketamme sähköä johtavaa kohdetta, varaus purkautuu kohteeseen ja seurauksena on sähköisku, jonka saattaa jopa nähdä tai kuulla.
 

ESD-vaurio on usein näkymätön, ja se saattaa läpäistä jopa tuotteen lopullisen testauksen. Jos tällainen vaurio pääsee tapahtumaan, se voi vaikuttaa merkittävästi tuotteen luotettavuuteen ja käyttöikään.


ESD aiheeseen liittyvät termit

ESD

Electro static discharge. Staattisen sähkön purkautuminen. Tapahtuu, kun kaksi sähköisesti varautunutta kohdetta osuu toisiinsa ja varaus purkautuu. Voi aiheuttaa sähköisille komponenteille näkyviä tai näkymättömiä vaurioita.

EPA

ESD-suojattu alue

ESDS

Staattisen sähkön purkautumiselle altis. Komponentti, joka
tarvitsee ESD-suojausta.

JOHTAVA MATERIAALI

Johde = materiaali, joka sallii sähkövirran kulun yhteen tai useampaan suuntaan. Metallit johtavat usein sähköä, esim. kupari ja alumiini.

ERISTÄVÄ MATERIAALI

Eriste = materiaali, joka ei johda sähköä. Eriste voi olla
sähköstaattisesti varautunut. Eristeet voivat olla esimerkiksi muovia
tai puuta.

STANDARDIT

IEC 61340-5-1: Euroopassa laajalti käytetty ESD-standardi ja ANSI S20.20 Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Standardeissa on paljon yhteistä.

 

Katso video: ESD-työympäristön hallinta

Sallithan markkinointievästeet nähdäksesi sisällön. Siirry markkinointievästeiden hyväksyntään ruudun vasemmassa alalaidassa olevasta rattaan kuvasta.
ESD työymäristön hallinta - video

Kuinka vahva ESD purkaus voi vaurioittaa kappaleita?

ESD-vaurio syntyy usein huomaamatta, koska ihminen ei havaitse alle 3 000 voltin purkauksia. Purkauksen on oltava vähintään 5 000 volttia, jotta se havaitaan kipinänä. Kaikkein herkimmät komponentit voivat kuitenkin vaurioitua jo 30 voltin purkauksista ja kovalevyn lukupäät jopa alle 5 voltin purkauksista.

Monet paljon käytetyt komponentit ovat alttiita jo 100 – 200 voltille. Niinpä voit työskennellä komponenttien kanssa ilman pienintäkään aavistusta siitä, ovatko ne vaurioituneet tuotantoprosessin aikana.
 

ESD-Arbeitsplatz bei Kraus Hardware
Kaikki Trestonin työpöydät on mahdollista saada ESD-suojattuna

 

Staattisen sähkön purkautumisen (ESD) huomaaminen

Tunteminen

3 500 V

Kuuleminen

4 500 V

Näkeminen

5 000 V

Yleisesti käytettävät komponentit voivat vaurioitua jo 100–200 voltin jännitteestä ja herkimmät jopa 5–10 voltista.

 

Haluatko oppia lisää ESD:stä?

Kuuden kohdan tarkistuslista ESD-suojattujen alueiden luomiseksi ja ylläpitämiseksi

Lataa E-kirja

 

Odota, tuotetiedot latautuvat…