treston blog header how to choose adjustable workbench

Näin valitset säädettävän työpöydän teollisuuteen 23.2.2023 |

Työasennon vaihtelu päivän aikana on varsin tärkeää. Pelkästään istuminen tai seisominen ei kumpikaan ole hyväksi. Tuore kognitiivinen tutkimus osoittaa, miten suotuisaa työasennon muuttaminen voi olla. Tutkimustulosten mukaan pienetkin liikkeet, kuten seisomaan nouseminen silloin tällöin, parantavat muistia, tarkkaavaisuutta, oppimista ja työntekijän kognitiivista kokonaissuoritusta.

Tässä artikkelissa kerromme mitä tulee huomioida säädettävän teollisuuden työpöydän valinnassa ja annamme konkreettisia suosituksia suosituimpiin työpöytämalleihimme.
treston how to choose adjustable workbench

Milloin työpöydän korkeussäätöä tarvitaan?  

Työasennon valinta riippuu suoritettavasta tehtävästä. Työtason korkeus määräytyy esimerkiksi osien koon ja painon, tarvittavan tarkkuuden, kokoonpanoprosessin ja työn toisteisuuden mukaan. Tason korkeuden säädettävyys on erityisen hyödyllistä silloin, kun käsiteltävien tuotteiden koko vaihtelee tai useampi ihminen käyttää samaa työpistettä. 

Jos tehtäviin sisältyy paperitöitä ja kirjoittamista, mutta ei raskaiden esineiden nostamista ja kaikki tarvittavat työkalut ovat käden ulottuvilla, työpiste tulee suunnitella istumatyöhön. Työpisteen tulee kuitenkin mahdollistaa myös seisten työskentely. 

Älä unohda mahdollisuutta levähtämiseen erityisesti raskaassa työssä.

Mikäli työtehtäviin sisältyy raskaiden kuormien nostamista, jatkuvaa liikkumista ja osien hakemista tai työpisteessä ei ole riittävästi jalkatilaa, tulee työpiste suunnitella seisomatyöhön. Työntekijälle tulee myös varata mahdollisuus levähtää aika ajoin. 

Istuen, seisten vai puoliksi molempia? 

Tehtävä Ensisijainen työskentelyasento Toissijainen työskentelyasento
Yli 5 kg:n nostaminen Seisten Puoliksi istuen*
Työskentely kyynärpään tason alapuolella Seisten Puoliksi istuen*
Tarvitaan laaja ulottuvuus vaakasuunnassa Seisten Puoliksi istuen*
Kevyt kokoonpanotyö Istuen Puoliksi istuen*
Tarkkuustyö Istuen Puoliksi istuen*
Silmämääräinen tarkkailu tai valvonta Istuen Puoliksi istuen*
Tarve liikkua työpisteiden välillä  Puoliksi istuen* Seisten

* Puoliksi istuen tehty työ sisältää sekä istumista, että seisomista. Puoliksi istuen tehty työ vähentää istumisesta aiheutuvaa selän rasitusta ja seisomisesta johtuvaa alaraajojen rasitusta.

treston how to choose adjustable workbench 2
Ohjenuoria teollisen työpöydän korkeussäätöön

Mikä on säädettävän työpöydän oikea korkeus? 

Kirjoitustyöhön sopiva pöydän korkeus on yleensä 60–75 cm, mutta voi tehtävästä riippuen olla jopa 25 cm korkeampi. Työpöytää olisi hyvä voida laskea 5 cm yksilöllisten mieltymysten ja ruumiinrakenteen mukaan.  

Seisomatyöhön sopiva pöydän korkeus on 75–110 cm samalla 5 cm:n laskuvaralla. Säädettävyys on elintärkeää, jotta työpiste voi mukautua eripituisten ja -muotoisten työntekijöiden tarpeisiin. Pidä huoli, että käsien lepuuttaminen ja näytön katselu on mukavaa ja tavarat ovat helposti työntekijän ulottuvilla. Useimmiten on hyvä välttää liian suuria tai syviä työpöytiä. Jokaiselle työntekijälle voi myös suunnitella yksilölliset työpöydät. 

Huomioi teollisen työn yksilölliset erot 

On tärkeää pitää mielessä, että ergonomia on yksilöllistä. Harvan tuotantotiimin työntekijät ovat samasta muotista valettuja. Kalusteiden on voitava mukautua erilaisiin ruumiinrakenteisiin, käsien ulottuvuuteen, kykyihin, taitoihin ja näkökykyihin. Aidosti ergonominen työympäristö on joustava, säädettävä ja muokattava. Se tarkoittaa, että saman työpisteen ensimmäisessä vuorossa voi työskennellä vahvarakenteinen kaksimetrinen mies ja vastaavasti toisessa vuorossa 160-senttinen siro nainen. Ergonomiset kalusteet ottavat tämän huomioon ja mukautuvat kaikkiin vartalotyyppeihin. 

Lue miten ergomia parantaa tuottavuutta:

Lataa ilmainen E-kirja täältä 

 

Neljä tapaa säätää teollisen työpöydän korkeutta 

Treston allen key adjusted workbench

Ruuvisäätöinen työpöytä 

Korkeutta voi säätää sähköisesti (sähköpöytä) tai manuaalisesti (kampi- ja ruuvisäätöiset versiot). Ruuvisäätöinen teollisuustyöpöytä sopii parhaiten, kun korkeudensäätöä tarvitaan vain harvoin.  

Treston hand crank adjusted workbench

Kampisäätöinen työpöytä 

Kampisäätöinen työpöytä soveltuu työpisteisiin, joissa korkeutta säädetään vain kerran työvuoron aikana esim. työvuorojen vaihtuessa. Korkeuden säätäminen on helpompaa, kuin ruuvisäädettävissä malleissa, mutta ei yhtä nopeaa ja näppärää, kuin sähkötyöpöydissä.  

Treston electrically adjusted workbench

Sähkösäätöinen työpöytä 

Sähkösäädettävä työpöytä mahdollistaa asennon vaihtamisen useamman kerran työvuoron aikana, sillä se on helposti ja nopeasti säädettävissä jokaiselle työntekijälle sekä vaihteleviin työasentoihin. Sähköistä säätöä käytetään myös matalammalla kynnyksellä, eikä korkeussäädön mahdollisuus jää hyödyntämättä.  

Treston quick edge sping adjusted workbench

Sähkötön jousisäätöinen pikasäätöpöytä 

Pikasäätöpöydän korkeutta säädetään uudella jousisäätöisellä mekanismilla. Patentoitu korkeudensäätöratkaisu minimoi korkeuden säätämiseen kuluvan ajan ja tekee päivittäisestä työstä näin sujuvampaa, tehokkaampaa ja ergonomisempaa. 

Vertailussa teollisuuden säädettävät työpöydät  

Treston työpöydät taulukossa

 

 

Odota, tuotetiedot latautuvat…