Treston cleaning ESD workstation

Vinkit ESD-työpisteen siivoukseen 28.7.2022 |

EPA-alueen puhtaanapito ei välttämättä tunnu siltä mukavimmalta työtehtävä, mutta oikeilla välineillä ja säännöllisin väliajoin tehtynä työ sujuu vaivattomammin. Asianmukainen puhdistus ja huolto pidentää teollisuuskalusteidesi elinkaarta sekä ylläpitää ESD-suojausominaisuuksia.

Tässä artikkelissa kerromme puhdistuksesta työpisteille, joiden ESD-suojaus perustuu kalusteissa käytettyihin materiaaleihin.
ESD protection
Kun noudatat ESD-valvontasuunnitelmaa, huolehdit puhtaudesta ja suoritat tarvittavat mittaukset, EPA-alueesi suojaustaso pysyy hyvällä tasolla vuosien ajan


Vaikuttaako lika ESD-suojaukseen?

Lika kaikilla pinnoilla on yleisin syy pintaresistanssin muutoksiin. Olemme tunnistaneet kaikissa työpisteissämme tiettyjä kohtia, joita kosketetaan ja käytetään useasti, mitkä sen myötä ovat myös tärkeimmät puhdistettavat kohdat.

ESD-suojauksen ylläpitämiseksi lattian säännöllinen puhdistaminen on erittäin tärkeää. Myös ESD-kalusteiden vaunujen, laatikostojen ja tuolien pyörät on puhdistettava ESD-puhdistusaineella huolellisesti. Niitä kannattaa epäillä ensimmäisenä, mikäli ESD-mittaustulokset eivät pysy viitearvojen rajoissa.

Yleiset työpisteiden puhdistuskohdat:

Treston cleaning instructions
 1. Pöytien, vaunujen ja laatikostojen työtasot
 2. Kahvat ja vetimet
 3. Painonapit (esim. valaisimissa ja korkeussäätimissä)
 4. Tuolien selkänojien takaosat
 5. Kammet
 6. Käsituet

ESD-työpisteen siivoamisessa kiinnitä huomiota erityisesti:

 • Lattiat
 • Vaunujen, laatikostojen ja tuolien pyörät
Treston cleaning the trolley wheels
ESD-työasemaa puhdistaessa tulee kiinnittää huomiota lattiaan sekä vaunujen, laatikostojen ja tuolien pyöriin.

Miten ESD kalusteet puhdistetaan?

ESD-kalusteiden suojaus perustuu kalusteissa käytettyihin materiaaleihin. Jos näitä pintoja puhdistetaan vääränlaisilla puhdistusaineilla tai –tarvikkeilla, voit vahingoittaa kalusteiden ESD-suojausominaisuuksia.  On tärkeää käyttää ainoastaan ESD-tiloihin soveltuvaa ESD-puhdistusainetta. Älä käytä vahvoja liuottimia. Älä missään tapauksessa käytä puhdistusaineita, jotka sisältävät vahaa tai luovat kalvomaisen kerroksen pinnoille. Vaha ja kalvot luovat eristävän kerroksen pinnoille. 

Vältä hankaavien siivoustarvikkeiden käyttöä, jotka voivat vaurioittaa kalusteiden pintaa ja siten vahingoittaa kalusteen ESD-suojausominaisuuksia. Käytä pyyhintään ainoastaan pehmeitä pyyhkeitä, kuten mikrokuituliinoja. Kouluta siivoojat noudattamaan EPA-alueelle sopivia menetelmiä.

Huom! ESD-takit ja muut vaatteet voi pestä normaalisti ja saatavilla on mm. ESD-kenkätesteri, joka kertoo kenkien puhdistuksen tai uusi­misen tarpeen.

Measuring ESD
Mittaa ja kirjaa ESD-arvot siivouksen jälkeen ESD-valvontasuunnitelmaan

Muistilista ESD-työpisteen siivoamiseen

 1. Hanki laadukkaat ja asianmukaiset siivoustarvikkeet ja säilytä niitä helposti saatavilla.
 2. Ota kaikki tarvittavat puhdistusaineet ja -tarvikkeet valmiiksi ennen siivouksen aloittamista.
 3. Varaa puhdistukselle aikaa.
 4. Käytä suojakäsineitä puhdistuksen aikana suojellaksesi käsiäsi puhdistusaineiden vaikutuksilta ja ehkäistäksesi infektioiden leviämistä käsien välityksellä.  
 5. Huolehdi riittävästä valaistuksesta.
 6. Noudata puhdistusaineen annosteluohjetta. Liiallinen aineen käyttö ei lisää puhdistustehoa ja pinnoille voi jäädä puhdistusaine jäämiä. Puhdistusaineiden liikakäyttö voi mahdollisesti myös vaurioittaa puhdistettavaa pintaa sekä aiheuttaa pysyviä tahroja pinnoille.
 7. Käytä kuivaa tai nihkeää pyyhintää tilanteen mukaan. Märkäpyyhintä jättää pinnoille helposti likaa ja puhdistusainejäämiä.
 8. Etene aina puhdistuksessa: a) ylhäältä alaspäin, ja b) puhtaasta likaisempaan.

ESD-suojaustaso pysyy, kun siivoat säännöllisesti

Mittaa ja kirjaa ESD-arvot siivouksen jälkeen ESD-valvontasuunnitelmaan. Kun noudatat ESD-valvontasuunnitelmaa, huolehdit puhtaudesta ja suoritat tarvittavat mittaukset, EPA-alueesi suojaustaso pysyy hyvällä tasolla vuosien ajan. Sinun täytyy kuitenkin aina kouluttaa uudet työntekijät ja muistuttaa kaikkia työntekijöitä ESD-suojauksen tärkeydestä. ESD-vauriot ovat salakavalia. Koska niitä ei aina näe eikä tunne, niiden riskin unohtaa helposti.

Lataa ilmainen ESD E-kirja ja lue lisää 

Free Ebook on ESD and setting up an EPA

Klikkaa tästä ladataksesi E-kirjan

 

 

Odota, tuotetiedot latautuvat…