Treston Blog-Titel Quick-Edge Arbeitstisch

Treston Quick Edge - Miten syntyi markkinoiden nopein työpöytä? 13.10.2022 |

Usein parhaat keksinnöt saavat alkunsa asiakkaan arkisesta haasteesta tai kehitystarpeesta. Kun tällaiset signaalit huomataan tuotekehitystiimissämme, alkavat siellä aivot raksuttaa.

Tässä blogitekstissä tuotekehitys- ja erikoistuotesuunnittelija, Kimmo Harjula, sekä laatumies, Keijo Pihlaja, kertovat miten Treston Quick Edgestä tuli patentoitu keksintö, joka palvelee nyt asiakkaitamme ympäri maailmaa.
Kimmo Harjula and Keijo Pihlaja presenting treston quick edge
Kimmo Harjula (vasemmalla) ja Keijo Pihlaja (oikealla) esittelevät Treston Quick Edge työpöytää Jyväskylän tehtaalla.

Noin puolitoista minuuttia siinä menee ennen kuin normaali sähköpöytä on säädetty halutulle tasolle. Se on liian pitkä aika haaskattavaksi logistiikkakeskuksessa

Nopeus ja säätöalueen laajuus ratkaisivat

Olennainen osa fiksua, ergonomista työympäristöä ovat optimaaliselle korkeudelle säädetyt työpödät. Säätöominaisuudet korostuvat etenkin silloin, kun samalla työpisteellä työskentelee eri pituisia ihmisiä ja käsiteltävän tavaran koko ja paino vaihtelevat työvuorojen aikana. Sähkösäätöistä pöytää ei kuitenkaan aina ehditä säätää oikealle korkeudelle tai säätöalueen laajuus ei yksinkertaisesti riitä.

Eräs logistiikkakeskus oli huomannut saman. Treston Quick Edgen toimintaperiaatteen keksijä, Kimmo Harjula muistelee Treston Quick Edge projektin alkua: ”Kun ensimmäinen tarjouspyyntö tuli, muistan, että asiakkaalle tärkeimpiä ominaisuuksia olivat työpöydän säätöalueen laajuus sekä säätämisen nopeus. Meillä oli siinä vaiheessa tarjota kampi-, ruuvi, tai sähkösäädettäviä työpöytiä, mutta nämä olivat poissuljettuja vaihtoehtoja. Asiakas halusi varmistaa, että säätömahdollisuutta oikeasti käytetään. Ensimmäisellä tarjouskierroksella meillä ei siis ollut tarjota sopivaa ratkaisua.”

Projektissa mukana ollut laatumies, Keijo Pihlaja, tietää hyvin minkä asioiden kanssa asiakkaat kamppailevat: ”Normaalilla sähköpöydällä 550 mm säätöalueen laaja käyttäminen on aika hidasta ja säätöalue on rajallisempi. Noin puolitoista minuuttia siinä menee ennen kuin normaali sähköpöytä on säädetty halutulle tasolle. Se on liian pitkä aika haaskattavaksi logistiikkakeskuksessa, kun se kertautuu päivän aikana.

Treston Quick Edge workstation height adjustment
Treston Quick Edge pikasäätöpöydässä on uusi innovatiivinen mekanismi, joka mahdollistaa äärimmäisen nopean korkeudensäädön. 

Se, että raakileversiot toimivat, loi todella uskoa siihen, että tässä on ideaa.

Uusi teknologia toimi upeasti

Kun sopivaa ratkaisua ei ollut tarjota, Kimmo alkoi pohtia ajatusta siitä, että voisimme kehittää asiakkaalle vaihtoehtoisen työpöydän säätötavan. ”Teimme ensimmäisen prototyypin yhdessä ja sanotaanko, että ensimmäisen version ulkoasu oli aika hirvittävä, mutta tekniikka toimi hienosti. Siitä sitä sitten lähdettiin kehittelemään eteenpäin vastaamaan Trestonin laatutasoa.” Keijo nyökkäilee ja jatkaa: ”Se, että raakileversiot toimivat, loi todella uskoa siihen, että tässä on ideaa.”

Projektiryhmässä mietittiin yhdessä ulkoasuseikkoja ja Kimmo muistaa ottaneensa asian silloin esille: ”Ulkoasu oli aluksi erikoinen, koska olin omassa mielessäni ajatellut, että säätöputkiin ei saa koskea. Tulin sitten eräässä projektipalaverissa harmitelleeksi asiaa ääneen ja ergonomia-asiantuntijamme, Jonna Patama, kyseenalaisti ajatukseni. Sen jälkeen tuote sai lopullisen muotonsa. Jonna on antanut muutenkin hyviä ideoita siihen, miten tuotteesta on saatu niin ergonominen”.

Tekniikka on tuttua, mutta ei työpöydille

Uudessa työpöydässä käytetty tekniikka on tuttu monesta eri tuotteesta. Esimerkiksi pylväsporakoneissa käytetään samanlaista jousijärjestelmää. Se ei siis sinänsä ole täysin uusi keksintö, mutta tekniikka on uutta työpöydissä käytettäväksi.

Keijo kertoo Kimmon olleen alkuperäisen idean takana: ”Niin Kimmoltahan idea jousijärjestelmän hyödyntämiseen lähti. Sen jälkeen lähdettiin työstämään ajatusta yhdessä.” Kimmo nauraa ja selittää: ”Pikkupojasta lähtien ’ongelmani’ on ollut, että tahdon purkaa asioita. Isä-ressukka joutui katsomaan vierestä, kun putkiradioista lähtien kaikki tekniset laitteet on leikattu sivuleikkureilla atomeiksi. Ja näin olen tehnyt myös yhdelle pylväsporakoneelle.”

Treston Quick Edge Workstation
Treston Quick Edge pikasäätöpöytä mukautuu eri seisomakorkeuksiin ja parantaa sekä suorituskykyä että ergonomiaa.

Kannustan kaikkia suunnittelijoita olemaan itse siellä tuotannossa.

Mukava työympäristö auttaa ongelmanratkaisussa

Kimmo tuli osaksi Trestonin tuotekehitystiimiä n. neljä vuotta sitten. Hän on työpaikalla pidetty henkilö ja saa myös positiivista palautetta Keijolta: ”Kyllähän Kimmon tuleminen suunnittelutiimiin on tuonut meille paljon uutta näkökulmaa. Kimmo osaa ajatella tuotteita ihan boksin ulkopuolelta. Kyllä sen huomaa, kun on suunnittelija, joka itse tekee paljon. Kun on omaa kädentaitoa, niin silloin on myös ymmärrystä siitä, miten asioita on järkevintä toteuttaa.”

Kimmo hymyilee ja kertoo suunnittelutyönsä salaisuuden: ”Mä kyllä tykkään ihan rikkoa rajoja ja Keitsi (Keijo) on ollut erittäin hyvä pari siinä mielessä. Ja tehtaan porukka muutenkin. Kannustan kaikkia suunnittelijoita olemaan itse siellä tuotannossa. Kun täällä tehtaalla kävelee ympäri ja osallistaa kymmenet aivot miettimään jotain ongelmakohtaa niin ratkaisu löytyy paljon todennäköisemmin, kuin yksin kotona miettimällä.”

Katso videolta miten Treston Quick Edge pöydän tekniikka toimii

Odota, tuotetiedot latautuvat…