Kansallisarkiston keskusarkisto Mikkeli

Asiakastarina

15 rekkakuormallista vetolaatikoita Kansallisarkiston aarteiden säilytykseen

Kansallisarkisto rakensi uuden pitkäaikaissäilytykseen tarkoitetun keskusarkiston Mikkeliin. Trestonin yhteistyössä Kastenin kanssa toimittamat A0-arkkikokoiset vetolaatikot ovat oleellisessa osassa uusia, asianmukaisia arkistointitiloja.

3200 kappaletta A0 arkkikoon vetolaatikkoa

Uusi Kansallisarkiston keskusarkisto Mikkelissä pitää sisällään 70 hyllykilometriä arkistointitilaa.  Perinteisen hyllysäilytyksen lisäksi arkistoon rakennettiin tilat ja ratkaisut kartta-arkistolle aineistojen pitkäaikaissäilytykseen. Säilytysratkaisut suunnitteli ja toimitti Kasten, Trestonin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Trestonin osuus toimituskokonaisuudesta piti sisällään kartta-arkiston säilytysratkaisut.

Treston laatikostot Kansallisarkiston keskusarkistossa

Tilankäytöllisesti järkevin ratkaisu kartta-arkistoon tarvitun säilytyskapasiteetin saavuttamiseksi oli laatikostohyllyratkaisu. 400m2:n karttamakasiiniin rakennettiin rivistöt laatikostohyllyjä, joissa on jokaisessa rinnakkain 4x32 kappaletta Trestonin valmistamia A0-kokoisia (1189 x 841 mm) vetolaatikkoja päällekkäin, ylimmät näistä reilun kahden metrin korkeudessa.”Kun toteutetaan tällaisia pitkäaikaissäilytyksen ratkaisuja, joissa aineistoihin tarvitsee päästä käsiksi harvoin, käytetään tilan korkeus aina mahdollisimman hyvin hyväksi, jotta voidaan optimoida säilytysratkaisun kustannukset” kertoo Tiina Myllymaa, Avainasiakaspäällikkö Kastenilta.

Tähän kyseiseen projektiin toimitettiin yhteensä 3200 kappaletta A0  -arkkikoon vetolaatikoita. Tämä määrä isoja vetolaatikoita vastaa toimitusvaiheessa 15:sta rekkakuormaa. ”Näin massiivisissa projekteissa jatkuva yhteistyö asiakastarpeiden kommunikoinnista suunnitteluun, protovaiheeseen, valmistukseen, toimitukseen ja asennukseen akselilla loppuasiakas – Kasten – Treston on äärimmäisen tärkeää ja tässä projektissa yhteistyö toimi saumattomasti koko projektin ajan”, kertoo Myllymaa.

Trestonin toimittamat vakaat ja kestävät, tiiviit, tasaisilla pohjilla varustetut vetolaatikot vastaavat täydellisesti asiakkaan tarpeisiin.

Konservointi ohjasi säilytysratkaisujen valintaa

Mikkelin keskusarkistoon siirrettävät aineistot olivat aikaisemmin Hämeenlinnan maakunta-arkistossa ja Helsingissä kansallisarkiston tiloissa. Etenkin Helsingin vanhat tilat olivat huonossa kunnossa ja uudisrakennus oli ainoa järkevä ratkaisu aineistojen säilyttämiselle keskitetysti yhdessä paikassa. Samalla haluttiin varautua tulevaisuuden arkistointitarpeisiin ja osa nyt rakennetusta arkistokapasiteetistä jää vielä tyhjäksi odottamaan aineistojaan.

Treston laatikostot Kansallisarkiston keskusarkistossa

”Uusien, asianmukaisten tilojen rakentamisen lisäksi tässä kohteessa oli erityisen tärkeää ymmärtää asiakkaan suhde säilytettäviin esineisiin. Arkistoissa ja museoissa esineiden ja aineistojen säilyttäminen ei ole varastointia, kuten esimerkiksi teollisuudessa. Esineet voivat olla tuhansia vuosia vanhoja, joita täytyy säilyttää asianmukaisesti konservoinnin periaatteet huomioiden” kertoo Myllymaa. Museokohteiden osalta säilytysratkaisuissa tulee esimerkiksi kiinnittää huomioita erityisesti tärinättömyyteen, ilmavirrattomuuteen ja tasaisiin pintoihin. Huomioida tulee myös, että aineistoja ei voi säilyttää päällekkäin esimerkiksi samassa vetolaatikossa vaan jokaiselle esineelle on oltava oma tila ja paikka. ”Trestonin toimittamat vakaat ja kestävät, tiiviit, tasaisilla pohjilla varustetut vetolaatikot vastaavat täydellisesti asiakkaan tarpeisiin”, kertoo Myllymaa.

Tässä kohteessa oli erityisen tärkeää ymmärtää asiakkaan suhde säilytettäviin esineisiin. Arkistoissa ja museoissa esineiden ja aineistojen säilyttäminen ei ole varastointia, kuten esimerkiksi teollisuudessa. Esineet voivat olla tuhansia vuosia vanhoja, joita täytyy säilyttää asianmukaisesti konservoinnin periaatteet huomioiden.

Trestonin ja Kastenin yhteistyötä

Treston ja Kasten ovat vuosien varrella toteuttaneet useita vastaavia museo- ja arkistoprojekteja yhdessä. Näistä esimerkkeinä Merimuseo Vellamo Kotkassa sekä Helsingin kaupungin-, Tampereen kaupungin- ja Jyväskylän kaupungin museoiden kokoelmakeskukset ja myös Museoviraston kokoelmakeskukset Helsingissä kolmessa eri kohteessa. Treston ja Kasten toimivat projekteissa yhdessä silloin, kun hyllyratkaisuihin täytyy integroida vetolaatikosto. Vuosikausia jatkuneen pitkän yhteistyön ansioista yhteisten projektien toteuttaminen on muotoutunut helpoksi ja vaivattomaksi, kun molemmat osapuolet tuntevat toistensa toimintatavat ja asiakkaiden asettamat vaatimukset. Myllymaa antaa kehuja yhteistyössä tehdystä ja jatkuvasta tuotekehityksestä, minkä ansiosta tuotteet on saatu käyttäjäystävällisemmiksi sekä helpommiksi kuljettaa ja asentaa.

Tietoja Kansallisarkistosta

Kansallisarkiston tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöömme kuuluvan tiedon säilymisen ja siirtymisen tulevillekin sukupolville. Arkistoissa säilytettävät ainutlaatuiset aineistot ovat tutkijoiden ja kaikkien kiinnostuneiden käytössä. Kansallisarkistolla on yhteensä 210 hyllykilometriä arkistoja, 52 miljoonaa digitoitua asiakirjaa, 1,76 miljoonaa karttaa ja piirustusta, sekä valtavasti viranomaisaineistoja. Kansallisarkiston yhdeksästä toimipaikasta Mikkelin keskusarkisto on uusin. (lähde https://www.arkisto.fi/)

Odota, tuotetiedot latautuvat…